Dieta przy schorzeniach kręgosłupa
Kondycja kręgosłupa rzutuje na ogólne zdrowie całego organizmu. Jak pokazują badania, blisko 84% społeczeństwa uskarża się na dolegliwości ze strony pleców. Te, często lekceważone, sprzyjają powstawaniu dyskopatii i rwy kulszowej. Tymczasem, już zmiana kilku nawyków żywieniowych może uchronić nas przed bólem i groźnymi zwyrodnieniami. Dla zdrowia kręgosłupa ważna jest bowiem nie tylko regularna gimnastyka, ale także zdrowa i zbilansowana dieta. Co jeść w schorzeniach kręgosłupa? Jakich produktów unikać? Zapraszamy do lektury!
Dieta w schorzeniach kręgosłupa
Dla zdrowia kręgosłupa kluczowa jest dobrze zbilansowana dieta – bogata w witaminy oraz mikro- i makroelementy wspierające funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego. Podpowiadamy, jakich produktów nie może zabraknąć w jadłospisie osób z dyskopatią i rwą kulszową.
Białko – do budowy kości i stawów
Białko jest jednym z podstawowych elementów odpowiedzialnych za budowę kości, chrząstek i tkanek miękkich. Najlepszym jego źródłem jest nabiał, obecny między innymi w:
- serach,
- twarogach,
- kefirze.
Produkty te zawierają również dodatkowo wapń. Dzięki temu kości stają się twardsze i mniej podatne na uszkodzenia. Białko w dużych ilościach obecne jest również w roślinach strączkowych, takich jak:
- soja,
- bób,
- fasola,
- groch,
- ciecierzyca,
- soczewica.
Wystrzegać należy się natomiast mleka, które zgodnie z badaniami, zamiast wzmacniać kości, sprzyja ich osłabieniu. Wypłukując wapń z organizmu, przyczynia się ono do rozwoju osteoporozy. Jest też ciężkostrawne dla osób dorosłych i z tego powodu powinno być spożywane wyłącznie w okresie niemowlęcym.
Witaminy i minerały – dla równowagi gospodarki
Jedną z przyczyn zmian chorobowych kręgosłupa jest zaburzenie gospodarki węglowodanowej, mineralnej i kwasowo-zasadowej. Dlatego, aby utrzymać plecy w zdrowiu, konieczne jest dostarczanie mu właściwych ilości witamin: A, B, C i D oraz soli mineralnych, a zwłaszcza wapnia. Ten ostatni pierwiastek jest jednym z kluczowych składowych szkieletu – potrzebnym dla zdrowia kości i utrzymania właściwej masy kostnej przez całe życie. Dieta bogata w wapń, obecny w produktach mlecznych, ciemnozielonych warzywach liściastych i niektórych rybach, chroni nas skutecznie przed osteoporozą.
W diecie na zdrowe plecy nie może zabraknąć także magnezu, odpowiedzialnego za gęstość kości. Dodatkowo pomaga on również rozluźnić skurcze mięśni. Magnez występuje przede wszystkim w:
- fasoli,
- nasionach,
- bananach,
- ciemnej czekoladzie.
Dbanie o zdrowie pleców w dyskopatii, czy rwie kulszowej wspomaga też żelazo. Jako składnik hemoglobiny i mioglobiny, odpowiada ono za dostarczanie tlenu do tkanek podtrzymujących kręgosłup. Cennym źródłem żelaza są produkty mięsne, zwłaszcza mięso czerwone i podroby, a także jajka.
Warzywa i owoce – dla elastyczności stawów
W diecie przy schorzeniach kręgosłupa, takich jak dyskopatia czy rwa kulszowa, ważną rolę odgrywają warzywa i owoce. Przede wszystkim zapobiegają one procesowi zwyrodnieniowemu i opóźniają starzenie się stawów. Warzywa, takie jak kapusta, ogórki czy buraki, są też ważnym źródłem antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko raka kości. Witamina C, zawarta z kolei w cytrusach, pomidorach czy szpinaku, jest potrzebna do produkcji kolagenu. Ten bierze natomiast udział w budowaniu chrząstki, poprawia stan tkanki łącznej oraz zwiększa kondycję stawów i ścięgien. Ma zasadnicze znaczenie w procesie gojenia uszkodzonych mięśni, wiązadeł i krążków międzykręgowych.
Ryby – pozytywnie wpłyną na kręgosłup
Dla zdrowia kręgosłupa nieocenione są również ryby, zwłaszcza morskie. To właśnie one zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3, za sprawą których kości i stawy są bardziej sprawne i elastyczne. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, ryby warto spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Szczególnie dobrym wyborem przy dyskopatii i rwie kulszowej są:
- tuńczyk,
- makrela,
- flądra,
- sardynka,
- śledź.
Ruchomość stawów poprawiają również owoce morza i tłuszcze w postaci oliwy z oliwek oraz oleju lnianego. Te drugie, podobnie jak orzechy, zawierają dodatkowo witaminę E, wykazującą działanie przeciwzapalne.
Jakich produktów unikać w schorzeniach kręgosłupa?
W walce ze schorzeniami kręgosłupa, w tym dyskopatią i rwą kulszową, warto ograniczyć spożycie niektórych produktów. Na kondycję stawów destrukcyjnie wpływają zwłaszcza tłuszcze zwierzęce, olej słonecznikowy i białe pieczywo. Z diety wyeliminować należy także żywność wysoko przetworzoną, która zawiera wiele konserwantów i chemicznych dodatków, które osłabiają strukturę tkanek w kośćcu. Używki typu alkohol lub mocna kawa czy herbata, ograniczają natomiast wchłanianie cennego wapnia i białka. Należy także kontrolować ilość spożywanych cukrów. Ich nadmiar nie tylko prowadzić może do cukrzycy, ale i otyłości, która sprzyja powstawaniu chorób kręgosłupa.
Suplementy diety w schorzeniach kręgosłupa
Zbilansowana dieta niekiedy okazuje się być niewystarczającą dla zdrowia kręgosłupa. Na szczęście z pomocą przychodzą suplementy diety. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, skierowanych do osób borykających się ze schorzeniami kręgosłupa – dyskopatią czy rwą kulszową. Oprócz niezbędnych witamin i minerałów suplementy zawierają często też glukozaminę lub kwas hialuronowy. Oba te składniki wspomagają produkcję mazi stawowej, która hamuje proces niszczenia stawów.
Oczywiście wszelka suplementacja powinna być przeprowadzana pod czujnym okiem lekarza i po wykonaniu badań diagnostycznych. Wówczas optymalnie dobierzemy zarówno dietę, jak i uzupełnimy niedobory witamin i minerałów o te właściwe.
O czym chcesz przeczytać?
Inne artykuły o fizjoterapii
Jakie objawy mogą sugerować, że warto udać się do fizjoterapeuty?
Jakie korzyści płyną z codziennej aktywności?
Fizjoterapia uroginekologiczna: Kiedy warto się zgłosić i komu może pomóc?
problemami związanymi z dnem miednicy, narządami płciowymi, układem moczowym oraz
jelitami. Choć temat może wydawać się intymny i często unika się rozmów na ten temat,
warto pamiętać, że fizjoterapia uroginekologiczna oferuje skuteczną pomoc w wielu
przypadkach.