Jak jedzenie wpływa na naszą psychikę?
Czy wiesz, że dokonując lepszych wyborów żywieniowych, możesz kontrolować kompulsywne zachowania i przyrost masy ciała? Co więcej, możesz również zyskać większy spokój, wyższy poziom energii czy pełnię satysfakcji z codziennego życia. Jakie składniki powinny zatem znaleźć się codziennie w naszym menu, żebyśmy czuli się zdrowo i dodatkowo nie mieli problemów z samoakceptacją czy pozytywnym myśleniem?
Psychologia żywienia – co musisz o tym wiedzieć?
To, co jemy, wpływa na to, jak się czujemy. Jedzenie powinno wprawiać nas w dobry nastrój, świetnie smakować i dodatkowo mieć właściwości odżywcze. Jeśli jednak spożywamy za mało bądź też nasze menu jest źle skomponowane, obfituje w pokarmy wysoko przetworzone czy też monotonne, bez odpowiednich właściwości prozdrowotnych, może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie oraz jakość życia.
Ucząc się, jak dokonywać zdrowszych i bardziej świadomych wyborów, możemy w prosty sposób kontrolować kompulsywne jedzenie, objadanie się czy nadmierny przyrost masy ciała. Przejmując kontrolę nad swoim apetytem, możemy również zapewnić sobie poczucie wewnętrznego spokoju, zyskać więcej chęci do działania i zadowolenie z codzienności.
Eksperci uważają, że wiele czynników może wpływać na nasze odczucia dotyczące jedzenia i wybrane zachowania żywieniowe. Obejmują one:
-
kulturę, w której dorastamy,
-
rodzinę i kształtowane przez nią nawyki żywieniowe,
-
indywidualne preferencje,
-
status ekonomiczny,
-
uwarunkowania psychologiczne.
Wiele osób wykorzystuje jedzenie jako mechanizm radzenia sobie z takimi uczuciami, jak stres, nuda lub niepokój, a nawet w celu przedłużenia uczucia radości. Naukowcy z Uniwersytetu w Göteborgu podjęli próbę oceny zależności pomiędzy spożywanymi pokarmami a naszym samopoczuciem. Otrzymane wyniki badań opublikowali na łamach „European Neuropsychopharmacology”. Główna autorka opracowania, prof. Suzanne Dickson tak przedstawia wnioski: „Odkryliśmy dowody na powiązanie między złą dietą a pogorszeniem zaburzeń nastroju, w tym stanów lękowych i depresji”. Naukowcy dowiedli przykładowo, że zachodzi relacja pomiędzy dietą bogatą w warzywa i oliwę (tzw. dietą śródziemnomorską) a naszym zdrowiem psychicznym. Osoby, które w swoim menu uwzględniają wspomniane produkty, w mniejszym stopniu są podatne na stany lękowe oraz depresję. Z kolei dieta bogata w tłuszcze i uboga w węglowodany wskazana jest dla dzieci cierpiących na padaczkę, niedobory witaminy B12 skutkują osłabieniem pamięci i zmęczeniem, przyczyniając się do depresji. W toku badań zwrócono także uwagę na fakt, że odpowiednie żywienie w trakcie ciąży i na wczesnym etapie życia wpływa na funkcjonowanie mózgu w dalszym życiu.
Co jeść, aby czuć się dobrze?
Trzeba pamiętać, że większość ważnych dla nas składników odżywczych występuje naturalnie w pożywieniu. Najlepiej jest więc wybierać zdrowe produkty, niż zastępować je suplementami. W naszym codziennym menu nie powinniśmy zapominać o:
-
probiotykach i prebiotykach – ich głównym źródłem są jogurty, maślanki, sery, rośliny strączkowe, czosnek, cebula, jagody, banany oraz wszelkiego rodzaju kiszonki,
-
owocach i warzywach – zawierają one cenne witaminy, minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze. Szczególnej uwadze poleca się migdały, orzechy, awokado czy łososia, które to dostarczą naszemu organizmowi magnezu oraz brokuły, pomarańcze czy jarmuż, które obfitują z kolei w witaminę C.
-
przyprawach – oregano, curry, kurkuma, czarny pieprz, chili oraz kminek to cenne antyoksydanty. Już jedna łyżeczka przypraw dodawana codziennie do posiłków pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i kondycję psychiczną.
-
kwasach omega – ich cennym źródłem są tłuste ryby morskie takie jak tuńczyk, makrela, łosoś oraz produkty pochodzenia roślinnego – oliwa z oliwek, słonecznik czy awokado.
Dodatkowo w naszej diecie powinny gościć produkty, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój takie jak gorzka czekolada, kawa czy wysokiej jakości białka w postaci jajek, mięsa i ryb.
Co robić, aby zdrowo się odżywiać i móc cieszyć się dobrym samopoczuciem?
Aby czuć się dobrze i nabrać dobrych nawyków żywieniowych, warto przede wszystkim zmienić sposób myślenia. Prosto mówiąc, kontrola żywienia polega na zmianie stylu życia. Aby odnieść sukces, musimy być świadomi roli, jaką jedzenie odgrywa w naszym życiu i nauczyć się wykorzystywać pozytywne myślenie. Oto kilka wskazówek, które warto wdrożyć do codziennego życia:
-
nie pomijaj posiłków,
-
planuj posiłki i przekąski z wyprzedzeniem,
-
prowadź dziennik aktywności żywieniowej, żeby dokładnie wiedzieć co i w jakich ilościach jesz,
-
nie podjadaj w nocy,
-
dbaj o aktywność fizyczną,
-
nie podjadaj między posiłkami,
-
zachowaj świadomość podczas posiłków – wyznacz na nie odpowiednie pory,
-
kontroluj wielkość spożywanych porcji,
-
nie poddawaj się rutynie – niech w Twoim menu goszczą różne składniki i potrawy,
-
myśl o zdrowym jedzeniu, jak o zmianie stylu życia.
Pamiętajmy, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na pracę zarówno naszego ciała, jak i mózgu. Spożywanie pełnowartościowych posiłków, dostosowanych do naszych potrzeb i stanu zdrowia jest najlepszym sposobem na wsparcie zdrowia psychicznego oraz fizycznego.
O czym chcesz przeczytać?
Inne artykuły o fizjoterapii
Jakie objawy mogą sugerować, że warto udać się do fizjoterapeuty?
Jakie korzyści płyną z codziennej aktywności?
Fizjoterapia uroginekologiczna: Kiedy warto się zgłosić i komu może pomóc?
problemami związanymi z dnem miednicy, narządami płciowymi, układem moczowym oraz
jelitami. Choć temat może wydawać się intymny i często unika się rozmów na ten temat,
warto pamiętać, że fizjoterapia uroginekologiczna oferuje skuteczną pomoc w wielu
przypadkach.